A világ élvonalbeli szakértői érkeznek az NKE-re

Egyetemünk nemzetközi kezdeményezése, a Ludovika Scholars Program részeként hat világhírű szakember látogat el öt országból a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, hogy egyedülálló ismeretekkel gazdagítsa az érdeklődőket október 14. és 18. között.

Remzije Istrefi a Pristinai Egyetem Jogtudományi Karáról érkezik, egyben a Koszovói Köztársaság egyik alkotmánybíráját is köszönthetjük személyében. Szakterülete az alkotmányosság, béketeremtés, emberi jogok és az átmeneti igazságszolgáltatás konfliktus utáni körülmények között. Nyilvános előadásában az alkotmánybíróságok szerepét vizsgálja a demokratikus elvek végrehajtásában, illetve a jogállamiság biztosításában Koszovó példáján bemutatva. Az előadására regisztráció ITT.

Petar Teofilović az újvidéki Unió Egyetem jogász professzora, a Vajdaság Autonóm Tartomány korábbi Ombudsmana. Legfőbb szakterülete az emberi és a kisebbségi jogok, különös tekintettel a nemzeti kisebbségek jogaira; valamint a Parlamenti Ombudsman intézménye. Előadásában az emberi jogok mai fogalmának kialakulását mutatja be. Az előadására IDE kattintva regisztrálhat.

Ourania Dimitraki a Bedfordshire Egyetemről érkezik hozzánk, de számos más angol és francia egyetem vendégprofesszora is egyben. Államtudománnyal és alkalmazott közgazdaságtannal foglalkozik, különös tekintettel a védelemgazdaságtanra. Vendégelőadása a védelmi kiadások gazdasági hatásainak vizsgálatára épül. Regisztráció ITT.

Nenad Radović a belgrádi Bűnüldözési és Rendőrségi Tanulmányok Egyetemének rektorhelyettese, a kriminalisztika professzora. Kutatásainak középpontjában a szervezett bűnözés, kábítószerkereskedelem és embercsempészet áll. Egyetemünkön a szervezett bűnözés problémakörét mutatja be szerbiai példákon keresztül. Az előadásra IDE kattintva regisztrálhat.

Ladislav Hamerlík a besztercebányai Bél Mátyás Egyetem Természettudományi Karának professzora, egyben a Szlovák Tudományos Akadémia Zoológiai Intézetének rangidős kutatója, a limnológia és a szinekológia szaktekintéje. Az NKE Víztudományi Karán szervezett előadásában a múlt, a jelen és a jövő összefüggéseire mutat rá biológus szemmel. Regisztráció ITT.

Nevenko Vranješ a Banja Luka Egyetem Politikatudományi Karáról érkezik hozzánk, a vendégelőadó Bosznia-Hercegovina Emberi Jogokért Felelős Ombudsmana is egyszemélyben. Előadásában Bosznia-Hercegovina példáján keresztül mutatja be az emberi jogok védelmének kihívásait megosztott társadalmakban. Regisztráció ITT.

 

Fotó: Szilágyi Dénes


Címkék: LSP