„Nem kartoték-adat!” - Hogyan lehet kivédeni a kibertámadásokat?

Biztonság és fenntarthatóság: Gyakorlati példák a támadások észlelésére és megelőzésére - e címmel tartott előadást október 12-én este a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Ludovika Scholars program keretében Petar Cisar, a belgrádi Kriminalisztikai és Rendészeti Tudományok Egyetemének professzora. A Környezeti Fenntarthatósági Intézet által rendezett eseményen Pálvölgyi Tamás köszöntötte a résztvevőket.

Petar Cisar előadásában három kibertámadás szimulációját mutatta be. Az első esetben azt prezentálta, miképpen lehet támadás révén bejutni egy operációs rendszerbe. A második esetben a behatolási kísérlet lényege az egyik file nevének megváltoztatása volt. Harmadikként pedig egy jelszófeltörési kísérletet mutatott be a professzor. Mindhárom esetben aktiválódtak a védelmi mechanizmusok, és sikerült elhárítani az attakot.

Kérdésekre válaszolva Petar Cisar elmondta: ami a gazdasági szereplőket illeti, legmagasabb szintű biztonságot a távközlési vállalatok igényelnek, hiszen óriási adatforgalom fut át rajtuk. Második helyen e tekintetben az internetszolgáltatók (Internet Service Provider) állnak.

A kórházak elleni, betegadatokat ért támadások kapcsán a professzor úgy vélte, itt a biztonság kulcsa abban rejlik, mennyire hatékonyak a biztonsági szoftverek és milyen szintű a hálózati adminisztrátorok szakképzettsége, felkészültsége. Nem létezik száz százalékos megoldás, de több különböző hardver és szoftver egyidejű alkalmazásával 70-90 százalékos biztonság elérhető lehet.

Minden komoly vállalatnál kell lennie hálózati menedzsernek, az ő feladata a dolgozók informatikai biztonsággal kapcsolatos felkészítése. Mellette a biztonsági menedzser szerepe fontos még - hangsúlyozta a professzor.

Szóba került az egyetemeken a kétfaktoros azonosítás szükségessége, és - a vásárlói kártyák vagy a fesztiválszervezések adatgyűjtése kapcsán - az állam szerepe a magángazdaság szereplőinek szabályozásában, valamint az önkormányzatok információbiztonsági átvilágításában.

 

Szerző: Kovács Lilla

Fotó: Szilágyi Dénes