Hallgatózik, programot ír, de akár tanórát is tart a mesterséges intelligencia

A gépi tanulási módszerek és a mesterséges intelligencia nyílt forrású információszerzésben betöltött szerepéről tartott nyilvános előadást Michal Jasinski a Wroclaw University of Science and Technology tanársegédje. Michal Jasinski a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Ludovika Scholars vendégelőadói programjának keretein belül érkezett Budapestre. 

2023. március 27. napján tartott „What AI system knows about open-source information gathering in cyberspace” című nyilvános előadását Michal Jasinski egy rögtönzött közvéleménykutatással kezdte, amelyben arra volt kíváncsi, hogy a hallgatóság tagjai körében mennyire támogatott a mesterséges intelligencia alkalmazása. A résztvevők zömében pozitívan viszonyultak a mesterséges intelligenciához, többségük kifejezetten támogatja a mesterséges intelligencia alkalmazását, míg néhányan a technológia kezdetlegessége miatt inkább semlegesek azzal kapcsolatban. Az alkalmazást ellenzők, akik negatívan viszonyulnak a mesterséges intelligenciához, elenyészően kevesen voltak. 

Michal Jasinksi az előadása során kiemelte, hogy napjainkban a mesterséges intelligenciának számos alkalmazási területe van, így alkalmazható az egészségügyben, az oktatásban és a közlekedésben is. Működésük során a mesterséges intelligencia rendszerek a hatalmas mennyiségű adattal dolgoznak, így az ilyen rendszerek alkalmazása nagyban könnyítheti azok munkáját, akik nyílt forrású információszerző technikákat alkalmaznak. 

A ChatGPT példája jó példája annak, hogy a mesterséges intelligencia tanításához nagy mennyiségű, jó minőségű, tisztított és címkézett adat szükséges. Az, hogy olyan generatív nyelvi modellen (generative language model) alapuló rendszerek léteznek, amelyek a nyilvánosság számára is elérhetőek, megkönnyíti az interneten található információk gyors keresését és rendelkezésre bocsátását. Mindazok számára, akik nyíltan elérhető, internetes információkra szeretnének szert tenni, csábító megoldás lehet a ChatGPT alkalmazása, hiszen az ilyen eszközök az embereknél gyorsabban képesek dolgozni nagy mennyiségű információval és olyan mintázatokat is felfedezhetnek, amiket az ember nem. A technológia alkalmazásának azonban vannak veszélyei is, hiszen ezek a rendszerek napjainkban még korántsem tökéletesek. Michal Jasinski az előadásában szemléltette, hogy a ChatGPT például kifejezetten rosszul teljesít akkor, amikor listáznia kell azokat a forrásokat, amelyekből dolgozott. A szerzők és tanulmánycímek, amelyeket a rendszer megjelenít, sokszor nem valós szakcikkek, hanem a mesterséges intelligencia által „kreált”, generált cikkek.