Balkáni körkép a nagyító alatt

A Ludovika Scholars Program legutóbbi rendezvényei a Balkán térségét, kiemelten Bosznia-Hercegovinát helyezték középpontjukba. Nemcsak az ország külpolitikai rendszere, de aktuális kihívásai és az államalkotó nemzetek mellett a nemzetközi közösség felelőssége is napirendre került az értékes eszmecserék során.

Deli Gergely rektor hivatalában fogadta Jasmin Hasić-ot, a szarajevói School of Science and Technology docensét, aki az idei évben az utolsó külföldi vendége volt a Ludovika Scholars Programnak az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karon. A találkozó során a rektor ismertette az NKE karait, oktatási tevékenységeit, és szó esett egy jövőbeli együttműködés lehetséges kereteiről is.

A program vendégeként a karra érkező szakértő korábban a bosznia-hercegovinai Külügyminisztériumban dolgozott mint a multilaterális ügyek és intézmények tanácsadója, valamint oktatott az International Burch University-n és a bosznia-hercegovinai Humanity in Action Alapítvány ügyvezető igazgatója volt. Jelenleg a külpolitika-elmélet és a nemzetközi kapcsolatok oktatásán túl a Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit boszniai irodájának jogi tanácsadója.

Nyilvános előadásában Jasmin Hasić bemutatta a bosnyák állam létrejöttének körülményeit, kitért a sajátos berendezkedés elemeire és részleteiben mutatta be a külpolitikai döntéshozatal struktúráit. Ennek során kitért rá, hogy a külügyminisztérium messze nem az összes külpolitikai területért felelős és egyes kiemelt tématerületek más-más miniszter égisze alatt jelennek meg. Az előadás során részletesen ismertette Bosznia-Hercegovina politikai intézményeit, kitért a nemzetiségi viszonyokra és behatóan elemezte az ország előtt álló kritikus kihívásokat. Utóbbiak közül részletesen tárgyalta az elmúlt évtized drasztikus lakosságszám-csökkenését, valamint a demográfiai problémák mögött kitapintható okokat, különösen a társadalom polarizálódását, a gazdagok és szegények közötti olló drasztikus kinyílását. Szintén részletesen kitért az esetleges szecesszió mögött meghúzódó törekvésekre, az ezekből fakadó narratívákra és a nemzetiségi törésvonalak mentén végbemenő szétválás okozta problémákra.

A második program keretében a résztvevők a játékelmélet és a döntéshozatali szimuláció segítségével konkrét jövő-forgatókönyveket dolgoztak ki és vitattak meg, mely során a Balkán térségében meghatározó nemzetközi szereplők és az egyes államok kapcsolati rendszerének alakulását igyekeztek új szempontok alapján értékelni. A szakmai workshopon az NKE oktatói mellett a Külgazdasági és Külügyminisztérium, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Külgazdasági és Külügyi Intézet, a Migrációkutató Intézet és az NKE Eötvös József Kutatóközpont Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének munkatársai vettek részt. A szimulációk során kirajzolódott, hogy a török hatalmi központ mellett a magyar külügy számára is nyitott a közvetítői szerepkör és számos tématerület vonatkozásában indíthat el pozitív folyamatokat az aktív szerepvállalás.

A Ludovika Scholars Program a tervek szerint a következő félévben újabb térségbeli vendégelőadók meghívásával folytatódik.

 

Szöveg: NKE ÁNTK Nemzetközi Osztály

Fotó: Szilágyi Dénes